LG la IFA 2016: De la tunelul OLED până la frigiderul cu Windows și electrocasnicele cu 20 de ani garanție
IFA 2016 tocmai s-a încheiat, dar încă avem lucruri importante despre care să vă povestim. LG Electronics a avut unul dintre cele mai apreciat standuri din cadrul târgului de tehnologie și, în scurt timp, veți înțelege de ce.
Turul standului LG începe cu călătorie printr Calea Lactee. După asta, am fost teleportați direct în mijlocul oceanului, printre meduze și balene. Nu, cei de la LG nu au inventat un dispozitiv de teleportate – cu toate că nu ne-ar mira, având în vedere că au început să investească mult în robotică. În schimb, gigantul sud-coreean și-a flexat mușchii tehnologici și a creat un tunel OLED absolut spectaculos.
Tunelul are 5 metri înălțime, 7,4 lățime și 15 lățime. Fiind compus din 216 display-uri OLED curbate, fiecare cu diagonală de 55 inch, acesta oferă o senzație copleșitoare pentru toți cei care trec prin el. Culorile intense și negrul absolut contrastează perfect, iar cei 447.897.600 pixeli care formează încăperea luminează puternic pe oricine trece pe acolo.
După ce am petrecut cel puțin 10 minute uitându-ne cu gurile deschise către tavan, am intrat la stand, unde am descoperit toate noutățile pregătite de sud-coreeni. Țineți-vă bine, că nu sunt puține și merită dezbătute toate în detaliu.
LG Signature înseamnă tehnologii de vârf și design desăvârșit
Pe piața de electrocasnice și TV-uri, LG are produse făcute pentru toate gusturile, nevoile și buzunarele. Majoritatea producătorilor încep cu o gamă entry level și termină cu un premium, dar LG a dus lucrurile mai departe, iar gama LG Signature poate fi considerată una ultra-premium, iar primul reprezentant al care ne-a atras atenția din această gamă a fost televizorul LG Signature OLED.
Disponibil deja în magazinele din România, modelul a fost prezentat prima dată la CES și am zis să stăm cu ochii lipiți de el și în cadrul IFA 2016. Cu un design unic, numit de sud-coreeni drept ”picture-on-glass”, LG Signature OLED TV are o ramă din sticlă împrejurul ecranului. Impactul vizual este foarte puternic din acest motiv, iar impresia că display-ul ar pluti este accentuată și de grosimea foarte mică a panoului. TV-ul are o grosime de numai 2,57 milimetri. Practic, TV-ul este la fel de subțire ca patru cărți de credit puse la un loc.
Și, fiind vorba despre un TV OLED 4K, calitatea imaginii este impresionantă. Panoul OLED pur și simplu se închide în momentul în care în imagine este o bucată neagră, oferind cel mai bun negru și cel mai bun contrast. TV-ul Signature este capabil să redea mai mult de un miliard de culori, o acuratețe de invidiat. În plus, tehnologiile implementate de LG asigură și mișcări fluide ale imaginii.
Pentru a oferi senzația că ai privi pe geam și nu la un televizor, cei de la LG au implementat și tehnologia HDR. TV-ul LG Signature este compatibil atât standardul HDR 10, dar și cu standardul Dolby Vision HDR, considerabil mai bun și capabil să analizeze fiecare scenă și să ajustezeze setările pentru a oferi cea mai bună imagine.
La câțiva pași depărtare, am văzut ceva cu adevărat inedit: frigiderul din gama Signature. Nu ai spune că un frigider este motiv de entuziasm pentru un jurnalist tech serios, dar voi ce reacție ați fi avut la vederea unui gigant argintiu metalizat cu un display enorm pe una dintre uși? Frigiderul incorporează un ecran tactil de 29 de inch pe care rulează aplicații (sau programe) de Windows 10.
Da, ați citit bine. Frigiderul Signature Insta-View îți permite să folosești Windows 10 în orice fel vrei tu, iar aplicațiile preinstalate de LG transformă display-ul într-un avizier perfect pentru întreaga familie. Interesant este că devine transparent, prin câteva bătăi în display, permițând oricui să vadă ce se află în spatele ușii fără să fie nevoie să o deschidă.
În plus, la baza ușii LG a implementat un senzor care, atunci când apropii piciorul de el, face ca ușa să se deschidă singură, fără să fii nevoit să tragi de ea.
Tot în zona Signature am văzut și mașina de spălat din această gamă. Vorbim, practic, despre o versiune avansată a mașinii LG TWINWash, care are nu una, ci două cuve. Pe lângă cuva frontală principală, într-un compartiment de jos utilizatorii mai pot pune o ”tură” de haine ceva mai mică. Interacțiunea cu această mașină de spălat se face printr-un display tactil cu interfața Quick Circle, iar deschiderea capacului se face cu o apăsare ușoară, pentru ca utilizatorii să poată introduce rapid hainele, chiar dacă au mâinile ocupate.
LG Centum înseamnă 20 de ani garanție și tehnologie de ultimă oră
În cadrul IFA 2016, cei de la LG au anunțat și o premieră în lumea electrocasnicelor. Gama Centum de anul acesta va beneficia de garanție de 20 de ani și cuprinde mașini de spălat și frigidere foarte eficiente din punct de vedere al consumului energetic și foarte rezistente la uzură.
Frigiderul Centum, dotat cu tehnologia Inverter Linear Compressor (tehnologia prezentă și în modelul Signature, despre care v-am vorbit mai sus), vine în mai multe versiuni. Cea cu congelatorul la bază are o eficiență extraordinară, fiind în clasa energetică A+++ -30%. Modelul ”side-by-side” este și el ”priceput” la economisirea curentului electric, fiind încadrat în clasa energetică A+++ -10%.
La capitolul mașini de spălat, gama Centum a reușit să intre în Cartea Recordurilor. Dacă ai probleme cu vecinii de fiecare dată când pui o tură de haine la spălat, o mașină LG ar putea fi perfectă pentru tine, nu de alta, dar un arhitect a reușit să construiască un castel din cărți de joc peste un astfel de model, în timp ce era în funcțiune. Și nu vorbim despre orice castel din cărți de joc, ci despre cel mai înalt din lume, demn de Cartea Recordurilor.
Performanța eliminării vibrațiilor a fost posibilă cu ajutorul unei tehnologii similare cu cele folosite de suspensiile automobilelor. Cuva este susținută, așa că mașina nu doar că nu mai dansează pe loc, ci nici nu mai scoate sunete puternice. Nivelul zgomotului produs de mașina de spălat Centum este de numai 67 de decibeli, cea mai mică valoare înregistrată la o mașină de spălat de pe piața Europeană. Pe lângă asta, tehnologia TurboWash integrată reduce timpul unui ciclu de spălare complet la 49 de minute.
Din păcate, gama Centum nu va fi disponibilă în România, dar noi ținem degetele încrucișate în speranța ca sud-coreenii se vor răzgândi.
LG OLED cu HDR înseamnă imaginea perfectă pentru fiecare casă
Tot în cadrul IFA 2016, LG a prezentat și o sumedenie de televizoare OLED 4K cu capacități HDR de top, televizoare mai puțin de pretențioase decât modelul LG Signature TV, dar care oferă imagini superbe. Cei de la LG ar putea fi considerați veterani ai pieței de TV-uri cu panouri OLED și se pare că au făcut alegerea potrivită să se axeze pe această tehnologie. În timp ce unele companii abia încep să folosească panouri OLED, LG a reușit să le perfecționeze și să ofere contraste perfecte și culori aprinse, dar și imagini HDR cu o claritate de invidiat.
HDR vine de la High Dinamic Range și această tehnologie minimizează pierderea de luminozitate care apare atunci când aparatul surprinde o anumită imagine – contrastul e mai mic decât îl vede ochiul, iar umbrele nu mai sunt la fel de accentuate pe display cum le-ai înregistrat tu pe retină. Aici apare tehnologia HDR care, cel puțin pe televizoare, ajustează luminozitatea și culorile pentru a transmite imaginile cât mai natural cu putință.
Combinația dintre OLED și HDR este una perfectă. În primul rând, un panou IPS nu ar fi în stare să afișeze negrul perfect, deoarece doar display-urile OLED pot închide pixeli individuali când este nevoie, pe când la IPS, retroiluminarea încă există, chiar dacă este diminuată.
TV-urile OLED cu HDR de la LG sunt compatibile cu toate standardele HDR disponibile la momentul actual, însemnând că nu trebuie să stai să verifici dacă un film HDR va funcționa sau nu pe noul tău TV. Standardele HDR actuale sunt HDR 10 și Dolby Vision HDR, iar diferența dintre ele este destul de mare. Ziceam că funcția de HDR pe televizoare ajustează automat luminozitatea și contrastul pentru a face imaginea cât mai apropiată de realitate.
Ei bine, în cazul HDR 10, software-ul analizează imaginea doar în primele cadre după care menține aceleași setări pentru toată durata filmului. Dolby 10, pe cealaltă parte, strânge date despre imagine permanent, ajustând în timp real luminozitatea și contrastul. Pentru a atinge un contrast foarte mare, tehnologia ULTRA Luminance redirecționează luminozitatea economisită de la zonele întunecate către zonele în care imaginea este mai aprinsă, iar funcția Contrast Maximizer analizează constant datele de pe ecran și ajustează contrastul în funcție de fiecare scenă.
Panourile OLED mai au un avantaj. Lipsa cristalelor lichide garantează și mișcarea fluentă a imaginilor de pe ecran (mai exact, cu o latență de 0,001 milisecunde, față de 5 milisecunde în cazul LCD). Iar pe lângă avantajele legate de calitatea imaginii, există și avantaje care țin de design, televizoarele OLED cu HDR de la LG fiind incredibil de subțiri, lipsid sursa de lumină (la OLED fiecare pixel este iluminat individual), dar și câteva straturi de sticlă.
În cadrul IFA 2016, cei de la LG au prezentat și transmisiune HLG (standardul HDR pentru broadcasting) la rezoluție 4K și HFR (high frame rate). Practic, TV-urile 4K OLED cu HDR de la LG sunt pregătite pentru viitorul televiziunii și pentru viitorul entertainmentului.
Televizoare OLED 4K cu HDR găsiți deja în magazinele din România, iar dacă nu știți pentru ce să optați, vă sfătuim să citiți acest articol.